Tilbake
Eidsfoss Jernverksmuseum
Eidsfoss Jernverksmuseum
Eidsfoss Jernverksmuseum
Eidsfoss Jernverksmuseum
Skriv ut

Gamle Eidsfos [høst 2016]

Elevene på 7. trinn. reiser tilbake i tid, til Gamle Eidsfos. Her er temaet jernverkshistorie, dansketid, enevelde og begynnende industrialisering.

Gjennom besøket på Gamle Eidsfos personifiseres historien og egenaktivitet vektlegges. Historisk kildemateriale (det vil si gamle historiske tekster) står i fokus, og elevene vil bli presentert for ulike typer kilder til historien.

Opplegget på Eidsfoss er tredelt:

I skolestua på Hauane møter elevene frøken Malmberg og får erfare hvordan en skolehverdag for 100 år siden kunne være. I skolestua møter elevene også grunnleggeren av jernverket, Caspar Herman Hausmann. Hausmann forklarer hvorfor det ble etablert et jernverk på Eidsfoss.

På Eidsfoss Jernverksmuseum møter de formeren ved verket og deltar aktivt i forme- og støpeprosessen. De får med seg en selvlaget ”minnegjenstand” tilbake til skolen som historisk kilde over besøket.

Til slutt møter elevene formerenken Elise Kristensen (1867 -1957). Hun levde nesten all sin tid på Eidsfoss, og måtte forsørge seg og fire barn.

Lærerveiledning

Besøket på Eidsfoss har relevans i flere skolefag

Her er en liten oversikt over hvilke fag skolene kan knytte besøket på Eidsfoss til, i forkant av besøket eller i etterkant:

Historie: Om det dansk-norske eneveldet og begynnende industrivirksomhet.Bli kjent med ulikt historisk kildemateriale og hvordan de ulike kildene kan si oss noe om fortida.

Geografi: Se sammenhengen mellom landskap, ressurser og næring.

Samfunnskunnskap: Fra enevelde til demokrati – egen innflytelse på samfunnsutviklingen. Dannelse av fagforeninger og utviklingen av allmenn stemmerett.

Tilknytningsfag:
Naturfag: Hvordan vannkraft omdannes til mekanisk kraft.

Kunst og håndverk: Jernskulptur. Forming og støping.

Tips!: Elevene kan få en fin innføring i Eidsfoss sin historie via websiden: http://www.nord-jarlsberg.museum.no/eidsfoss/index.html

På denne websiden møter elevene Secilie Nyqvist, som var 14 år i 1867.

Hun tar elevene med på en tidsreise i Eidsfoss’ historie, og tilgjengeliggjør skriftlig historisk kildemateriale for 13-åringer.

På samme webside møter elevene også smeden Niels Andersen Nyqvist (far til Secilie), som bodde på Eidsfoss på midten av 1800-tallet. Elevene kan få kjennskap til ham og familien fra folketellingene.

Bruk gjerne litt tid på dette i forkant!

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Sande kommune (Vestfold)
  • Kunstnere/grupper: Vestfoldmuseene
  • I samarbeid med: Vestfoldmuseene