Tilbake
Cappelen Damm
Marius Thuen
Cappelen Damm
Cappelen Damm
Skriv ut

Alexander Løken - Edvard Frosts ekspedisjoner

Lærerveiledning

Edvard Frosts Ekspedisjoner

BØKENE:

Edvard Frosts Ekspedisjoner er en historisk fantasy-serie på tre bøker basert på norsk folketro. Handlingen i bøkene er lagt til 1880-tallets Norge.

Trollskallen (2014):  Kristiania, 1887: Den eksentriske Samleren er kommet i besittelse av en mystisk hodeskalle, og sender en ekspedisjon til Østerdalens dype skoger for å undersøke om skallen kan stamme fra et troll. Barnehjemsbarn og løpegutt Edvard Frost (14), befinner seg plutselig på et tog, som Professor Wolfs assistent og skallens vokter.

Ormeegget (2015): Edvard Frost (15) kjeder seg som hjelpegutt på Samlerens herregård. Så en dag dukker en søkkvåt kaptein opp med et håndtegnet kart, og Samleren kaller inn sitt beste mannskap til en ny ekspedisjon. Men jakten på Midgardsormens egg blir farligere, og fører Edvard dypere, enn han hadde forestilt seg.

Ulvehammeren (2016): Da Samleren bringer en eldgammel hammer tilbake fra Svalbard, slippes en mektig og ond kraft fri. Det blir opp til Edvard Frost (15), professor Wolf og de andre å bringe hammeren tilbake før det er for sent. Men i isødet i nord venter uhyrer verre enn noen Edvard kunne forestille seg. Og snart står hele menneskehetens skjebne på spill.

Trollskallen var nominert til Arks Barnebokpris og Bokslukerprisen, og vant sistnevnte. Ormeegget var også nominert til Bokslukerprisen.

BESØKET:

Alexander Løken forteller gjennom en rekke bilder og tegninger om sin barndoms inspirasjonskilder, sin bakgrunn som illustratør, norsk folketro og historie som inspirerte bøkene, og hvordan han jobber fram idèer til bøker. Siden handlingen i bøkene er lagt til 1880-tallets Norge får elevene et innblikk i en verden de kanskje ikke kjenner så godt fra før. Han kommer også nærmer inn på trilogien, og de fantastiske vesenene som befolker bøkene hans, som troll, drauger, vetter og Midgardsormen,og hvordan de har blitt framstilt fra norrøn mytologi til moderne Hollywood.

Besøket gir elevene et innblikk i norsk historie og folketro, som er en viktig del av deres kulturarv, samtidig som det gir inspirasjon til både å lese og skrive egne historier.

Det er fint om elevene har snakket litt om bøkene i forkant, og gjerne undersøkt om de finnes på skolebiblioteket eller det lokale biblioteket.

For at besøket skal fungere som lesestimulering bør bøkene være tilgjengelig i forkant og etterkant. 

Læreplanmål

LITTERATUR OG KUNNSKAPSLØFTET:

NORSK:

*lese et bredt utvalg norske og oversatte tekster i ulike sjangre, og reflektere over innhold og form i teksten ; *presentere egne tolkinger av personer, handling og tema i et variert utvalg av barne- og ungdomslitteratur ; *skrive fortellende tekster etter mønster av eksempeltekster og andre kilder. 

KUNST OG HÅNDVERK:

*sette sammen og vurdere hvordan skrift og bilde kommuniserer og påvirker hverandre i ulike sammenhenger ; *gjøre rede for hvordan sentrale kunstnere i nasjonalromantikken, renessansen, impresjonismen og ekspresjonismen på ulike måter har satt spor etter seg.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Vestfold fylkeskommune
  • Produsent: Buskerud fylkesbibliotek
  • Idé/opplegg: Alexander Løken

Om kunstner / utøver / gruppe

Alexander Løken er barnebokforfatter og debuterte i 2014. Før det var han illustratør og tegneserietegner. Siden debuten har han deltatt på bokfestivaler og reist rundt på skolebesøk og fortalt om bøkene sine.