Tilbake
Skriv ut

La dragene fly

Når vinden tar tak i den flygende dragen er det poesi.

Der er noe fascinerende med drageflyging, synes både store og små. Alle 7. klassingene i Holmestrand og Sande vil lage drager under fagkyndig veiledning. Selvfølgelig blir det også litt øving i drageflyging, når dragene er ferdige. På søndag 22. september blir det dragefest på fotballbanen Dyegata i Sande. Da flyr alle dragene opp i luften og det blir stor fest for alle!

Sveinung Dybvig, som er mannen bak både Sola og Kristiansand Dragefestival, har bygget drager i nesten 40 år. Sammen med sin datter Sunniva Aurora, har han leder utallige mange dragebygging worskhops. Kunstnere Sunniva Aurora Dybvig og Merete Semb kommer til alle klassene i uke 36. Sveinung lager en instruksjonsvideo, som legges ut på Youtube i uke 35.


Bakgrunnsinformasjon om drageflyging

Historikere tror at drager kom til Japan fra Kina eller Korea mellom år 600 og 800. Det var buddhistiske prester som først introduserte dragen. De første japanske dragene ble fløyet med religiøse formål. Det var her dragene begynte å få en annen form enn den standard rektangulære kinesiske/koreanske. Dragene fikk nå form som drager, fisk og skilpadder. Dragene ble nå symboler på god helse, lykke, god avling og fruktbarhet. De ble også brukt for å skremme bort onde ånder. Den bruken av drager strakk seg helt inn i det 1700-århundret.

I dag er den symbolske betydningen av drager kommet bort, men det er fortsatt noen tradisjoner knyttet til dragene. Fortsatt blir drager brukt under festivaler og religiøse høytider, men nå er det tradisjonene og gleden ved drageflyging som er drivkraften. Det er også vanlig i Japan at man gir "nyttårsdrager" til hverandre. Det betyr like mye for et japansk barn å få en drage som det betyr for et vestlig barn å få en julegave.

Drager har blitt brukt til alt fra fisking til militære formål tidligere. I militær sammenheng ble drager brukt både for å levere beskjeder, levere våpen og annet materiell og for overvåkning ved å heise opp en mann i luften som kunne se og/eller ta bilder. Det fins tidlige bilder (1906) fra krigssituasjoner hvor bilder over en slagmark er tatt fra en drage.
Drager har også vært viktig for utviklingen av de første flyene. I vitenskapen var det også ved hjelp av drager at Benjamin Franklin kunne bevise at lyn var elektrisk.

Drageflyvning er sannsynligvis mest populært i land som Japan, Kina, Bangladesh, India og Thailand hvor det blant annet er vanlig å arrangere drage-kamper. I disse kampene brukes det liner med glassbiter som kan kutte over strengene på de andre dragene.

I de siste årene har drageflyvning også utviklet seg til en sport, mest kjent som "kiting". I dag fins det flere som bare jobber som profesjonelle "kitere" hvor de konkurrerer i presisjonsflyvning og andre konkurranseformer. 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Holmestrand

Om kunstner / utøver / gruppe

Sunniva Aurora Dybvig (f. 1992) studerer grafisk design og illustrasjon ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har tidligere gått på Kunstskolen i Rogaland.

Merete Semb Kristiansen er utdannet Glassblåser etter en treårig lærling periode hos Haugianiglass i Vestfossen. Hun har jobbet freelance og  i 2011 var hun med i oppstarten av Galleri Verftsporten. Her har hun vært fast utstiller frem til 2015.